Gustaf Nordqvist (1886−1949)

Songs and ballads, book 1

Print

1. Hav tack (Jakob Tegengren)
2. Visa (Jakob Tegengren)
3. Kunde jag dikta en visa (Arvid Mörne)

  • Year of composition: 1916
  • Work category: Voice and piano
  • Text author: 1 & 2. Jakob Tegengren
    3. Arvid Mörne
  • Duration: 8 min
  • Detailed duration: Around 8 min

Examples of printed editions

Abraham Lundquists musikförlag, ed. no. 4779

Description of work

1. Hav tack: Andante con moto A minor 4/4 (C), F major, A major
2. Visa: Allegretto semplice F major 6/8
3. Kunde jag dikta en visa: Allegretto con anima E major 6/8


Libretto/text

1. Hav tack för den sorg, du mig skänkte! Den blev till allt vackert, jag tänkte. Den blev mig till solsken ändå i dagarnas mulnande grå.

Den smärta, som bränt mig och stungit, den blev till de sånger, jag sjungit, ur såren, som svidit och blött, nu spirar av rosor det rött.

När solen går ned och det kvällas, då hör jag inom mig en källas melodiska, jublande sång: "vi älskat varandra en gång!"

Då strålar du vårung och fager i minnenas soliga dager, så god och så ren, som jag drömt. Det bittra är gånget och glömt.

2. Solblind, solblind jag andas vårens dunster i fulla drag: björkdoft med barrdoft blandas. Kvällsbrisen susar svag. Tankarna vandra drömmens stig, dikta sagor om dig och mig: Majvind heter jag, Gullviva är ditt namn.

Majvind kring hagen drager, fläktar svalka i blågrön lind, smyger till Gullviva fager, smeker en vårtrött kind. Solen står röd bakom hagens grind. Ljusare klingar trastens låt, Gullviva dricker daggens gråt, öppnar för Majvind sin famn.

3. Kunde jag dikta en visa, jag, från skymmande skuggor fri, sjungen av brisar och böljeslag på en julidags melodi. En visa av sol, en visa av skratt, av rytmer med ilande fjät, jag sänkte djupt i din smärtas natt dess silverskimrande nät. O du, som jag älskar, din själ är rik som ett havsdjup i fosforprakt! O du, som jag älskar, din själs musik har en glittrande visas takt!